EL PERINEU: CONEIX LA SEVA FUNCIÓ RECUPERA EL SEU PODER

Per Joaquina López

Es comú que ens costi definir exactament on es localitza el perineu.

Aquest desconeixement d’una part tan fonamental de la nostra anatomia obeeix segurament a que la seva localització no és tan accessible a la pròpia mirada i potser també al fet que en ell s’allotgen les funcions sexuals, històrica i socialment tan reprimides.

Aquesta zona del cos que va des del pubis fins al coxis, conforma la base de la pelvis i és la seu del nostre aparell uro-recte-genital.

En les dones aquesta zona es troba travessada per tres orificis: la uretra, la vagina i l’anus, el que la fa una veritable zona de passatge. Aquests orificis, són els esfínters que permeten l’evacuació i fan possible donar a llum als nostres fills.

Perquè els esfínters compleixin la seva funció amb total èxit, el perineu necessita ser capaç de relaxar-se i estirar-se de manera eficaç, és a dir ha de ser molt FLEXIBLE.

Però al mateix temps, és una zona de sustentació ja que com una hamaca recull als òrgans continguts en la cavitat pèlvica: la bufeta, l’úter i el recte, i sosté a les vísceres de l’abdomen, de manera que també ha de ser FORT, per subjectar tot el que viu a dalt.

Per tant, el perineu ha de ser FORT i FLEXIBLE alhora.

Quines qualitats tan oposades, oi? A primera vista semblen difícils de combinar però un perineu en bon estat, és capaç de reunir a totes dues en perfecte equilibri.

Aquest equilibri entre flexibilitat i força del perineu i l’adequada gestió de les pressions internes que s’exerceixen sobre ell, és clau per mantenir en bon estat les funcions micció, defecació i sexualitat.

Resulta curiós que tot i ser una zona tan fonamental a la nostra anatomia, per a moltes dones ha estat oblidada o poc reconeguda i és habitual trobar a moltes dones amb problemes associats a un mal estat del Sòl Pèlvic.

Es parla que la incontinència és un problema que afecta un 30% de dones abans dels 60 anys i dos de cada 3 dones després d’aquesta edat.

No menys freqüents són: el dolor en els relacions sexuals, incontinència fecal, el restrenyiment i a els prolapses o caiguda total o parcial de la bufeta, la matriu o el recte, com a conseqüència de la relaxació o deteriorament dels medis de sosteniment.

Aquests trastorns són molt poc comentats i reconeguts per que hi ha una creença generalitzada a pensar que és normal i la tendència a resignar-se i a acceptar el deteriorament d’aquesta zona com un cost associat als embarassos, parts o a l’edat.

Afortunadament, aquesta tendència sembla que està començant a canviar, per què, es van donant passos en la investigació, cada vegada hi ha més professionals preparats, i sobretot i el més important, les dones es resignen menys i ho evidencien més.

Un problema que es vivía amb un cert «tabú» ara comença a ser més visible i menys silenciat.

I és important que així sigui, ja que no hem d’oblidar que si el perineu ocupa un lloc estratègic en el nostre cos, com és la intimitat de la nostra pelvis, serà per alguna cosa.

La pelvis, a nivell energètic està relacionada amb l’energia vital, la seguretat, la confiança, la supervivència, amb el que és de suposar que el deteriorament d’aquesta zona ha d’afectar a qui el pateix no sol nivell físic sinó també a nivell mental i emocional.

En aquest sentit, la doctora Christiane Northrup, en el seu llibre “Cuerpo de Mujer Sabiduria de Mujer” comenta: «Els òrgans pelvians interns estan relacionats amb els assumptes del segon chakra, que tenen a veure amb la sexualitat, poder i diners. Per tant, quan aquest chakra està sa, la dona se sent capaç, competent i poderosa per crear-se abundància, estabilitat econòmica i emocional i per expressar plenament la seva creativitat «.

Obrir-se al descobriment i a la reconquesta d’aquest lloc tan sagrat del nostre cos, per conèixer com és, quina funció té i comprovar per una mateixa que el seu bon o mal estat afecta la nostra salut física, mental i emocional és un repte, és una aposta per una mateixa, que ha de fer-se.

Per això, si estàs llegint aquest article i tens algun dels problemes que he esmentat, t’animo a que t’ocupis d’això i busquis una solució, per que un Sol Pèlvic fort i flexible proporciona SEGURETAT EN UNA MATEIXA, QUALITAT DE VIDA I PLAER.