Què és l’Ayurveda

QUÈ ÉS L’AYURVEDA

Per Montse Sagrera

Terapeuta holística i sanadora quàntica

La medicina ayurvèdica considera que la vida existeix gràcies al moviment continuo de les forces que la promouen. Aquesta, es promou i es transforma a través de tres energies vitals o forces vitals de l’univers, la força de l’aire (vata), la força del foc (pitta) i la força de l’aigua (kapha).

Donat a que les forces vitals no tenen fre per elles mateixes , i sempre s’anirien acumulant obtenint més força i podent ser perilloses, la natura ha creat un mecanisme d’equilibri: les estacions de l’any (hivern, estiu, primavera i tardor), que regulen l’acumulació, manifestació i descàrrega de les tres forces.

Aquestes forces vitals estan formades per la combinació dels elements o mahabhootas: aire, éter, foc, aigua i terra, que formen l’univers.

Les tres energies del cos (Vata, Pitta i Kapha) es desequilibren amb una dieta inadequada, un mal ambient, la estrès, els traumes, les lesions, causant una mala salut.

La clau per entendre la Medicina Ayurvèdica és entendre que cada un de nosaltres naixem amb una constitució única i determinada per els tres Doshas o energies vitals del cos: Vata, Pitta i Kapha.

VATA: Element Eter i Aire

Les persones que tenen aquest dosha tenen la pell seca, aspra i són de constitució freda. L’oli ideal és el de sèsam.

Una persona amb aquest dosha ha de procurar i practicar, parar sobre els seus propis peus. Es natural que el Vata tracti d’anar d’un pensament a un altre. Ha d’aprendre a parar, tancar els ulls, sentir el cos i practicar el NO FER. Evitar la soledat o l’aïllament en excés i rodejar-se de de gent càlida. Per el Vata, es fonamental aprendre a escoltar a l’altre, parar el pensament constant, estar present en cada moment amb cada persona amb les que conviu.

Per els Vata es poc recomanable practicar esports aeròbics, córrer, saltar o escalar. Es preferible fer esports suaus com la natació suau, caminar amb la concentració de tenir consciència de cada pas que es fa, el tai-chi, chi-kung i el ioga suau.

Les malalties o desequilibris del Vata són problemes del sistema nerviós o neurovegetatiu. Problemes de colon, dolors pulmonars, mala respiració, bronquis, asma, cor, dolor ciàtic, dolors de pelvis, pell tallada.

Les característiques físiques més rellevats de les persones que tenen aquest dosha són de contextura amb els ossos prims, d’estatura molt alts o molt baixos, amb dificultat per guanyar pes, amb la pell opaca, seca, aspra, freda, rugosa. Mans i peus freds, el cabell sec , fi i crespat. El front estret, els ulls petits. Les dents irregulars , petites i mal formades. Les ungles trencadisses.

Altres característiques: Les emocions positives són d’adaptabilitat i les negatives de por. El son és lleuger amb interrupcions. Els disgusta el fred i els ambients ressecs. La gana és variable i la set escassa. De memòria ràpida amb tendència a oblidar. La comprensió és espontània. La resistència a les malalties és pobre amb el sistema immunològic variable. L’estat d’ànim és molt variable. El temperament és nerviós.

La dieta per equilibrar a un Vata es recomana aliments dolços, agres i salats. Menjar pesat i tebi (evitar verdures crues). El menjar japonès, en especial la sopa miso. Evitar el gel i les begudes molt fredes. Es fonamental prendre un got d’aigua tèbia en dejú i a glopets, per alleugerir l’estrenyiment i millorar la seva digestió.

Pe equilibrar un Vata la clau són els ambients càlids i prendre el sol.

Fer servir colors tant en el vestir com en les habitacions , colors com el groc, el vermell, el taronja o simplement colors brillants i metàl·lics.

FINALMENT PRACTICAR AMB REGULARITAT AQUELLA DITA TAOISTA DE MENYS ES MÉS. I SOBRETOT APENDRE A DESCANSAR.

PITTA: Element foc i aigua

Les persones que tenen aquest dosha són persones enèrgiques i fogoses, amb la ment afilada, l’humor variable, però quan s’enfaden els hi dura molt i no obliden fàcilment. Apassionats , la son tranquil·la. Dinàmics , sempre deixen empremta. Són persones que gaudeixen de tenir el control.

“Moderació” es la paraula clau per el Pitta. Moderació amb el que menja, en les emocions, en la seva exigència cap a ell mateix i cap els altres.

Haurà de procurar estar en un ambient fresc, en una ciutat, a la muntanya o llocs de clima fred.

La brisa de l’aire i les begudes fredes l’ajudaran a disminuir la seva intensitat emocional. Res millor per un Pitta que anar a donar un passeig nocturn a la llum de la lluna plena.

En quan a les activitats físiques, han de tenir cura de la forma en que fan l’exercici. El Pitta vol ser el millor faci el que faci. Si li agrada córrer, estarà obsessionat en tenir el millor temps, o ser el millor en físic culturiste o en la pràctica que faci. El que necessita un Pitta és una pràctica de ioga suau, o fer un esport refrescant com la vela o nadar.

Han de fer servir colors refrescants com el verd o el blau, ja sigui per vestir o per pintar les habitacions de casa seva.

Degut a que els Pitta tenen una temperatura corporal més aviat calenta amb tendència a les malalties inflamatòries , es aconsellable l’ús d’olis freds com el d’oliva, gira-sol o el de coco.

Les malalties o desequilibris del Pitta són problemes d’estomac, llagues, diarrees, fetge,  melsa i mal de cap.

Les característiques físiques més rellevats de les persones que tenen aquest dosha són de contextura moderada, estatura mitja, el pes el poden guanyar o perdre amb facilitat, de pell vermella, la textura de la pell es grassa, amb pigues, acne. El cabell gras, calvície prematura, els ulls s’irriten amb facilitat.

Altres característiques: Les emocions positives són el valor i el coratge. La son es lleugera, tenen molta gana i quan no mengen a la seva hora poden ser irritables. Tenen una memòria aguda i clara. La reacció davant l’estrès es de ira, irritabilitat i frustració. L’estat d’ànim és intens a l’expressar idees o sentiments. Enfermetats freqüents infeccioses i inflamatòries, trastorns sanguinis. L’emoció negativa més rellevant és la ira.

La dieta per equilibrar a un Pitta, evitar aliments molt calents o molts grassos, preferible el menjar cru i fred(fruites com les pomes, alvocats, cireres, coco, etc) (verdures com la carxofa, espàrrecs, remolatxa, api, etc). Evitar el cafè, l’alcohol i el tabac. Incloure especies com la menta, cúrcuma o fonoll en la seva alimentació. Preferible els aliments dolços, amargs i astringents. Evitar el picant. L’àloe vera fresca és un aliment que pot ingerir regularment per eradicar l’excés de calor a l’estomac i en el fetge.

LA PERSONA PITTA HA DE PRACTICAR VIURE EL MOMENT PRESENT I RENDIR-SE A LES COSES QUE PASSEN A LA VIDA.

KAPHA: Element de terra i aigua

És el dosha més estable de tots tres. El que el converteix amb el perfecte company, que mai perd la calma. El perill és que pot degenerar en mandra i passivitat.

Les persones Kapha són de constitució forta, amb gana a l’hora de menjar, de dormir bé i de caràcter estable i afectuós.

Problemes que predominen a aquest dosha són de caràcter respiratori, retenció de líquids, bloquejos, depressió, els hi costa moure’s i són lents, egoistes i mandrosos. Acumulen mucositat en l’intestí i pit. Tenen dolors a les articulacions i és mouen molt lentament. Tenen excés d’aigua.

De complexió forta, robusta i corpulent. De pes pesat i en alguns casos obès. De cara rodona i contorn suau. Els ulls grans i prominents. Els braços i les cames robustes i ben desenvolupades. El tòrax ample.

Una emoció positiva , l’amor. I una de negativo “l’apego”. Una de les millors recomanacions per a equilibrar a un Kapha és incrementar el seu nivell d’exercici. Assegurar-se de fer algun exercici tots els dies però sense sobre passar-se. Alguns exercicis excel·lents són els aeròbics, córrer, el tenis,…etc

Les persones amb aquest dosha , són persones amb gana constant, metabolisme lent. Mengen de més quan estan deprimits o ansiosos. La dieta per equilibrar-los, es recomana menjars amb sabors picants, amargs o astringents. Les espècies picants l’ajudaran a eradicar la congestió del cos. Sobre tot a l’hivern i a la primavera, deurà evitar els productes làctics, formatges fosos i sucres.  Menjar tèbi i lleuger. Consumir verdures crues com l’espinac i la rucula. Evitar les begudes fredes i el gel.

Han de seguir una rutina estricta sobre tot durant l’última part de l’hivern i a principis de la primavera, que es quan més tendeixen a empitjorar.

Els beneficia vestir-se amb colors brillants com el vermell, el groc. Portar metalls com l’or , o pedres precioses com l’ull de tigre o l’ambar, que tenen qualitats calentes.

Una altre recomanació es desafiar-se mentalment fent una classe o resolent un trencaclosques. Donar la benvinguda a noves persones i noves relacions a la seva vida.

Protegir-se del fred i la humitat bevent molta aigua calenta, a casa fer vaporitzacions,  són excel·lents. La pell greixosa deuria netejar-se dues vegades al dia amb un netejador natural i exfoliar la pell un cop per setmana.

Quan un kapha està en desequilibri , la sensació de cansament és comú tot i que hagi dormit bé. Per combatre això, assegurar-se d’anar a dormir d’hora i aixecar-se també d’hora. Evitar les migdiades durant el dia.

Són bones persones. Tenen bona memòria a llarg termini, els hi costa aprendre, són lents. Pateixen dels climes humits.

Artículos recomendados